Felszámolási eljárás és kártérítési ügyvéd

Felszámolási eljárás és kártérítési ügyvéd

Rate this post

Ismerje meg a fizetésképtelen cégek felszámolási eljárásának folyamatát és a hitelezői igények érvényesítését!

Felszámolási eljárás

A felszámolási eljárás egy törvény által szabályozott folyamat, amelynek célja a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése. Ez az eljárás a hitelezők kielégítésére irányul, és egyben a vállalkozás vagyonának felosztását is szolgálja. Fontos, hogy a hitelezők időben és megfelelően érvényesítsék igényeiket, mivel különben eleshetnek a követelések behajtásától.

Felszámolási eljárás megindítása

A felszámolási eljárást akkor lehet kezdeményezni, ha az adós nem magánszemély, hanem társaság, és nem tudja teljesíteni kötelezettségeit. Az eljárás megindításához szükséges, hogy fennálljon egy szerződés, amely alapján az adós tartozik. Ha az adós az esedékesség után 20 napon belül sem egyenlíti ki tartozását, akkor egy fizetési felszólítást kell küldeni neki. Amennyiben erre sem reagál, és a követelés összege meghaladja a 200.000,- Ft-ot, benyújtható a felszámolási eljárás iránti kérelem.

A felszámolási eljárás menete

A felszámolási eljárás megindítása után az adós vállalkozás teljes vagyona felmérésre kerül, amely alapján a hitelezők kielégítése történik. Az eljárás során a hitelezők különböző határidőkön belül terjeszthetik elő követeléseiket:

  • A felszámolás elrendelésétől számított 40 napon belüli bejelentés esetén az igény határidőben benyújtottnak minősül.
  • A 40 napon túli, de 180 napon belüli bejelentés esetén az igény csak valamennyi határidőben bejelentett követelés után elégíthető ki.
  • A 180 napos határidő elmulasztása jogvesztéssel jár, így az így benyújtott követelések nem kerülnek nyilvántartásba vételre.

Hitelezői igények és sorba állítás

A hitelezői igényeket a felszámolónak kell bejelenteni, és az azok alátámasztására szolgáló dokumentumokat is csatolni kell. A követelések nyilvántartásba vételének feltétele továbbá egy regisztrációs díj megfizetése. A törvény pontosan meghatározza, milyen sorrendben kerülnek kielégítésre a hitelezői igények a felszámolás során. Sajnos gyakran előfordul, hogy az adós vagyona nem fedezi az összes igényt, ilyenkor szükséges lehet a követelések leírása.

Felszámolás megismerése és következmények

A felszámolási eljárás megindulásáról a cégközlönyből lehet értesülni. A hitelezőknek fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék partnereik státuszát, így időben lépni tudnak. Egy felszámolt társaság ellen fennálló követeléseket már csak az eljárás keretein belül lehet érvényesíteni, ezért a hitelezőknek körültekintően és időben kell eljárniuk, hogy ne veszítsék el követelésük érvényesítésének lehetőségét.

Kártérítési ügyvéd

Mit jelent a kártérítési jog?

Az élet különböző területein bekövetkezhetnek olyan károk, amelyek anyagi veszteséget, elmaradt hasznot vagy személyi sérülést okozhatnak. Ilyen esetekben érdemes egy kártérítési ügyvéd segítségét igénybe venni. A kártérítési jog célja, hogy a károsult olyan helyzetbe kerüljön, mintha a kár meg sem történt volna. A kártérítési ügyeket két nagy csoportra oszthatjuk: szerződéssel és szerződésen kívül okozott kár.

Szerződéssel okozott kár

Ebben az esetben a kárt okozó magatartás már egy létező jogviszony megszegése miatt okoz kárt. Ez lehet tevéssel vagy mulasztással összefüggésben is. A kárt okozó félnek lehetősége van mentesülni a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést olyan körülmény okozta, amely felett nem volt befolyása. Szándékos szerződésszegés esetén a károkozónak teljes mértékben meg kell térítenie a károsult veszteségét. Egy kártérítési ügyvéd ebben az esetben segíthet a kártérítéshez szükséges bizonyítékok összegyűjtésében és az eljárás során megfelelő képviselet nyújtásában.

Szerződésen kívül okozott kártérítés

A szerződésen kívül okozott károkozás esetén bárki lehet károkozó, nem szükséges előzetes jogviszony. A jogellenes károkozás általában tiltott, de vannak kivételek, mint például a szükséghelyzetben okozott kár vagy a jogszabály által megengedett magatartás révén okozott kár. Ilyen ügyekben a kártérítési ügyvéd szerepe az, hogy bizonyítsa a károkozó jogellenes magatartását és az okozati összefüggést a kár keletkezésével.

Sérelemdíj

A sérelemdíj kifejezetten a személyiségi jogok megsértéséből ered. Ilyen esetekben a jogsértés tényén kívül nem szükséges további hátrányok bizonyítása. A bíróság mindig az eset egyedi körülményeit mérlegelve határozza meg a sérelemdíj összegét. A kártérítési ügyvéd ebben az esetben is fontos szerepet játszik a megfelelő bizonyítékok előterjesztésében és az érdekek képviseletében.

Miért érdemes kártérítési ügyvédhez fordulni?

A kártérítési jog rendkívül komplex és sokrétű, ezért érdemes egy tapasztalt kártérítési ügyvéd segítségét kérni. Az ügyvéd nem csak a jogi útvesztőben segít eligazodni, hanem biztosítja, hogy a károsult a lehető legnagyobb összeget kapja meg kártérítésként. Ha pereskedésre kerül a sor, az ügyvéd képviseli a károsultat, de peren kívüli megegyezés esetén is hasznos lehet a jogi képviselet. Forduljon az Újváry Zsolt Ügyvédi Irodához bizalommal, ha kártérítési ügyvédre van szüksége.