Így előzd meg, hogy újra elduguljon a lefolyó!

Így előzd meg, hogy újra elduguljon a lefolyó!
5 (100%) 3 szavazat

dugulás
dugulás

Ha végre sikerült megszabadulnod a dugulástól, bizonyára jó leckét kaptál, hogy ezentúl jobban odafigyelj arra, mit teszel és mit nem teszel a lefolyóddal! Bár dugulások a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak, nagyban csökkentheted az esélyüket, ha a lefolyót rendeltetésszerűen használod. A következő tippek ebben segítenek!

Soha ne kerüljön zsír és olaj a lefolyóba!

Bármilyen olyan szennyeződés, melynek magas a zsírtartalma, a lefolyó ellensége. Az ételmaradékok, a sütés után megmaradt olaj a cső falán lerakódnak, baktériumoknak adnak kényelmes otthont, és mágnesként vonzzák magukhoz az egyéb szennyeződéseket, melyekből szép kis dugulás kerekedhet. A zsíros, olajos konyhai hulladékokat se a mosogatóban, se a wc-ben ne öblítsük le, hanem a szemetesbe tegyük.

Ne a mosogatóban öblítsd ki a zsíros edényeket!

Ha az olajos lábost a mosogatóban öblíted el meleg vízzel a csap alatt, nagy a valószínűsége, hogy a zsíros vízből a lefolyóba is kerül. A zsír ott kihűlve megszilárdul és rátapad a csőre, majd idővel duguláshoz vezet.

Ételmaradéknak, zöldséghéjaknak a kukában a helyük!

A hagyma, a tojás, a burgonya, a sárgarépa héját ne a lefolyóba seperd, ha nem kívánsz magadnak dugulást. Bár egyszerre kis mennyiségű hulladéknak tűnik csak, és hihetnéd, hogy ezzel a lefolyó könnyedén megbirkózik, ha rendszeresen leöblíted benne a zöldséghéjat és ételmaradékot, ne csodálkozz, ha megadja magát!

Szűrő a fürdőszobai lefolyókra

A kádba, zuhanyzóba és a mosdóba is érdemes szűrőt tenni a lefolyóra, hogy a haj- és szőrszálak ne tudjanak a csőbe kerülni.

Havonta egyszer karbantatás!

Egy hónapban egyszer igazán nem nagy áldozat a dugulás megelőzése érdekében átöblíteni a lefolyót sós forró vízzel. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy komolyabb lerakódások képződjenek, és elősegíthetjük, hogy a lefolyó teljes kapacitással tudjon működni.